Gastroskopia


       Panendoskopia (potocznie zwana w skrócie gastroskopią) czyli endoskopia górnego odcinka przewodu pokarmowego pozwala na obejrzenie przełyku, żołądka i dwunastnicy. Jest najskuteczniejszą metodą oceniającą tę część przewodu pokarmowego. W trakcie badania istnieje możliwość pobrania wycinków celem stwierdzenia obecności bakterii Helicobacter pylori lub pobrania wycinków do badania histopatologicznego w przypadku stwierdzenia wrzodu żołądka, polipów, podejrzenia choroby trzewnej.  Brak obecnie innego badania o podobnych możliwościach diagnostycznych. 

 

â–º Jak przeprowadza siÄ™ badanie


Co najmniej 6 godzin przed badaniem nie powinno się jeść ani pić. Przed wykonaniem badania należy usunąć ewentualne protezy zębowe. Badanie poprzedza znieczulenie miejscowe gardła polegające na spryskaniu preparatem Lignocainum w aerozolu jego tylnej ściany. Badanie przeprowadzane jest w pozycji leżącej na lewym boku. Po założeniu plastikowego ustnika lekarz wprowadza do ust giętki fiberoskop średnicy około 9 mm. Moment ten jest nieprzyjemny, daje uczucie dławienia, wymaga współpracy pacjenta z lekarzem. Dalsze oglądanie trwa zwykle kilka minut, jest bezbolesne, podobnie jak pobieranie wycinków. Każdy instrument po badaniu jest dezynfekowany, a szczypczyki służące do pobierania wycinków są jednorazowe.



► Możliwe powikłania

              Powikłania gastroskopii zdarzają się niezwykle rzadko. Jednak absolutnego bezpieczeństwa nie jest w stanie zagwarantować żaden lekarz. Wyjątkowo rzadko może dojść do przedziurawienia ściany przewodu pokarmowego lub krwawienia – ryzyko tego typu powikłań ocenia się na 0,007%. Rzadko dochodzi do powikłań ze strony układu sercowo – naczyniowego i oddechowego u osób z przewlekłymi schorzeniami tych narządów.

 

Zgoda na gastroskopiÄ™

Informacje

Gastroskopia


Kolonoskopia


Endoskopowa polipektomia